Aeropress
Movie

SCREENING

Si, qysh, tek

22 Shkurt

ora 17:00

Hyrja e lirë

“People used to feel like wine was snobby – and speciality coffee’s in that place right now. It’s time for that to change.”

Hi, I’m Julia

I started Columbia Supremo with the hope to create a broader and more inclusive Specialty Coffee community. Even though the coffee industry is getting more and more sophisticated, most people still think of coffee as the dark bitter liquid that keeps you awake. I want to offer you a guide on how to get rid of that perception and appreciate coffee for what it is: a drink with so much complexity and potential. So here’s a collection of articles and café reviews to inspire you to be part of a community that stands for drinking mind blowing coffee, improving the livelihoods of farmers, and ensuring a sustainable future. Win, win, win, ya know?

ON THE
BLOG

How to Stop Coffee from Messing with your Energy Levels and Moderate Your Addiction

This post was inspired by my fellow coffee drinkers (a good batch of them being Albanian) who have a somewhat complicated relationship with coffee. Being around them and witnessing their coffee-drinking habits made me realize the extent to which we lack information and as always, it goes back to the perception that the industry has inflicted upon us.

Specialty VS Third wave, the (not so) fine line explained.

This being one of the first batch of articles I’ve written is not a coincidence. I think it’s important we set the record straight on important terminology like Specialty and Third wave. I keep saying with things like coffee and wine, you don’t have to be a connoisseur to enjoy them. You can choose how deep into it you want to get. I think this post is a good tool to test the waters.

The myth they’ve made us all believe.

Whenever I get asked about how I suddenly became the coffee enthusiast that I am today, I talk about my very first cupping experience (link). Even though I did love coffee before, (our family has had a coffee roasting business for 24 years) I lacked information about the story behind the beans.

GUIDES

01

Berlin

02

Maastricht

03

Bristol

THE ALBANIAN
EDITION

A series of articles dedicated to my albanian audience, tackling issues in the coffee industry that are specific to my home country, Albania

Pse nuk dua ta dëgjoj më pyetjen: “Me kafe apo me bustinë?”dhe 5 gabime që kam hasur në kafenetë shqiptare

Mund t’i numëroj me gishtat e dorës rastet kur kam porositur Cappuccino në një kafene shqiptare dhe nuk ka vijuar pyetja: “Me kafe apo me bustinë?” Si entuziaste e kafes kjo pyetje më bën të përtypem sa herë e dëgjoj dhe ende nuk e kam kuptuar kush ishte i pari që hodhi idenë që Cappuccino me bustinë të shërbehet në kafene. Kafenetë janë supozimisht vendi ku shkohet për të pirë një kafe të ekzekutuar siç duhet nga baristë profesionistë.

Një Tartine n’Prishtinë

Këtë verë vizitova për herë të parë Prishtinën. Grupi Nouvelle Vague bëri një ndalesë në Prizren gjatë turit të kësaj vere dhe meqë nuk para ndodh të shkoj në Kosovë doja ta hiqja edhe Prishtinën nga lista. E nxitur nga një artikull i Bonvivant “Prishtina pothuaj vegjetariane” doja që gjatë kohës time atje të provoja sa më shumë vende kreative dhe që tentojnë të sjellin diçka përtej kuzhinës italiane dhe kapuçinos me bustinë. Ajo që nuk dija ende, ishte që gjuetia për ushqim të mirë do më çonte në një zbulim surprizues në lidhje me kafen.

Si të Porosisësh në një Kafene “Specialty”

Ky është ndër ata artikuj që kisha planifikuar të mos e përshtasja në Shqip, por pas një sondazhi në Instagram, shumica votuan që të ulem e ta përshtas. Shkëndija që më dha idenë për një artikull të tillë është pa dyshim fytyra e mbushur me konfuzim dhe hezitim e miqve te mi sa herë që shkojmë në një kafene Specialty (pra gjithmonë, sepse gjithmonë perfundojmë duke frekuentuar një të tillë). Në fakt i jap plotësisht të drejtë sepse le të themi që jo gjithmonë është e qartë për një klient se çfarë ofron një vend i tillë.

Pse krijova “Albanian Edition”

Nëse versioni anglisht i blogut është i fokusuar më shumë tek Vala e Tretë dhe Kafja Specialty, versioni në Shqip ka një fokus paksa ndryshe: Të ndërgjegjësojë lexuesit Shqiptarë rreth gjendjes aktuale të industrisë së kafes në Shqipëri, duke e krahasuar atë me vendet e tjera, si dhe të informojë sa më shumë që kosumatorët e kafes të bëjnë zgjedhje të ndërgjegjshme dhe jo thjesht zgjedhje të leverdisshme. Nuk m’u desh shumë të kuptoja që ky ishte misioni i “Albanian Edition”. Industria e kafes në vendin tonë është e mbushur me mite, legjenda, paradokse, dhe mungesë informacioni.

GET IN TOUCH

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for columbia.supremo needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on March 2, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for columbia.supremo needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on March 2, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Home            Blog             Guides            Glossary            About Me            Contact

CS

© Columbia Supremo 2020. All rights reserved.

Privacy & Policy     |    Terms & Conditions

you're currently offline

Columbia Supremo

Pin It on Pinterest